Je bent van plan te starten met autorijlessen, of doet dit al en dus moet je je theorie examen bij het CBR af gaan leggen. Natuurlijk ben jij erg benieuwd wat je kunt verwachten. In deze blog lees je meer informatie over het auto theorie examen.

Allereerst, wat moet je meenemen naar het theorie examen? Naar het theorie examen moet je een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer meenemen. Dit reserveringsnummer staat in de mail of brief die je van het CBR hebt ontvangen. In de examenzaal zelf mag je alleen jouw identiteitsbewijs meenemen. 

Uit welke onderdelen bestaat het theorie-examen?

  1. Gevaarherkenning: Het woord zegt het al, dit onderdeel gaat over het herkennen van gevaren en wat je moet doen in bepaalde situaties. Bij het onderdeel gevaarherkenning mag je van de 25 vragen die je krijgt, 12 fouten maken. Dit lijkt erg veel, maar bij dit onderdeel moet je binnen een aantal seconden beantwoorden. Bij de vragen die je krijgt, heb je 3 opties: remmen, gas loslaten of niets doen. In een theoriecursus wordt hier verder op ingegaan en wordt je getraind om in deze situaties snel te reageren. 
  2. Verkeersregels en verkeersinzicht: dit onderdeel bestaat uit 40 vragen waarvan je er 5 fout mag hebben. Dit onderdeel wordt ook eenvoudiger ervaren dan het onderdeel gevaarherkenning. Bij dit onderdeel krijg je 12 vragen over ‘kennis’ en 28 vragen over ‘verkeersinzicht’ 

Hoe lang duurt een theorie-examen?

Voor het theorie-examen krijg je 30 minuten de tijd. Als je een theorie-examen hebt aangevraagd met extra tijd, krijg je hiervoor 45 minuten. Let op: het onderdeel ‘gevaarherkenning’ moet wel binnen de normale tijd gemaakt worden. 

Hoe gaat het in zijn werk bij het examencentrum?

Aangekomen bij het examencentrum, moet je je allereerst aanmelden bij één van de aanmeldzuilen. Voor het CBR is het belangrijk om te weten dat je er bent zodat ze je op kunnen roepen als er een plaats beschikbaar is. Na het aanmelden neem je plaats in de wachtruimte en volg je de aanwijzingen op de schermen die er staan of hangen. Op deze beeldschermen zie je jouw reserveringsnummer met daarachter de status:

  • ‘Aangemeld’: dit betekent dat je bent aangemeld, maar nog even moet wachten. Je wordt opgeroepen zodra er plaats is.
  • ‘Spullen in de locker’: je bent nu bijna aan de beurt, als je het nog niet gedaan hebt, moet je je spullen in een locker stoppen, behalve je ID kaart of paspoort.
  • ‘ga naar start examen’: nu ben je aan de beurt. Je kunt je aanmelden bij de balie en kunt starten met je examen. 

In de examenzaal aangekomen krijg je een plaats achter een monitor waarop je het examen af mag gaan nemen. Deze wordt duidelijk voor je aangewezen. Voer je reserveringsnummer in en kijk of je e-mailadres komt en druk dan op ‘start’ om je theorie-examen te starten. Hierna wijst alles voor zich.

Na het examen krijg je direct de uitslag of je geslaagd of gezakt bent. Na ongeveer 15 minuten ontvang je een mail van het CBR waarin nogmaals de uitslag staat en op welke onderdelen jij goed of juist niet zo goed scoorde. 

Wil je meer informatie over het auto theorie examen of wil je graag een theorie dagcursus volgen? Neem dan contact met ons op!