Een praktijkexamen komt nooit snel genoeg, het liefst ga je zo snel mogelijk naar het CBR om je praktijkexamen te gaan rijden. Uiteraard is het begrijpelijk dat je met flink wat zenuwen de laatste rijlessen aflegt om je tot in de laatste puntjes voor te bereiden op het examen waar je zo lang op gewacht hebt. Samen met je rijinstructeur loop je de laatste zaken door en ga je naar plekken waarvan verwacht wordt dat je hier komt in je praktijkrit. Maar waar let een examinator nou precies op? Is dat wanneer je auto een keer uitvalt? Nee. Hieronder lees je wat praktische zaken omtrent het CBR praktijkexamen.

Hier moet jij op letten:

Waar het op neerkomt in het praktijkexamen is dat jij goed en veilig kunt rijden. Het is namelijk niet zo dat wanneer je vergeet te knipperen, de auto af laat slaan of niet snel genoeg optrekt, je dan zakt voor het examen. Absoluut niet namelijk, er wordt gekeken naar jouw gedrag ten opzichte van andere verkeersdeelnemers, de omgang met de auto en de veiligheid. De kleine foutjes worden niet zwaar meegerekend in de uitslag, als ze maar niet structureel gebeuren. Zolang jij de examinator een veilige en comfortabele rit geeft en hem of haar netjes terugbrengt bij het CBR examencentrum komt het goed. 

Heb een beetje vertrouwen in jezelf en de rijschool waar je rijlessen hebt gehad. 

Ook al is het praktijkexamen een spannende zaak waar je misschien een beetje tegenop kunt zien, heb een beetje vertrouwen in jezelf en de rijschool waar je rijlessen kreeg. Laat daarom je rijvaardigheden niet beïnvloeden door spanning maar rij zoals je gewend bent te rijden. Voordat je met de examinator in de auto stapt, heb je een kort gesprek met hem waarin hij of zij vertelt hoe het praktijkexamen in zijn werk gaat. Eventueel kun je de examinator vragen waar hij of zij op gaat letten tijdens het examen. Dan kun je deze zaken alvast meenemen in je hoofd en toepassen in het verkeer. Let op de veiligheid en hou in gaten wat je aangeleerd hebt gekregen vanuit je rijschool. 

Veel succes met je praktijkexamen namens Veilig Verkeersschool Nederland