Je hebt het vast wel eens gehoord; bijzondere verrichtingen. Maar wat zijn dat nou precies? En hoe leer je deze? Hieronder lees je de meest voorkomende bijzondere verrichtingen in het rij-proces:

Recht achteruit rijden

Bij deze bijzondere verrichting wordt gekeken of je in een rechte lijn achteruit kunt rijden. Vaak heb je bij deze bijzondere verrichting een stoeprand aan de rechterkant, die je als referentiepunt kunt houden. De bedoeling is dat je deze opdracht zo goed mogelijk uitvoert, en de mede-weggebruikers niet tot last bent.

Bocht achteruit rijden

Deze verrichting is eigenlijk hetzelfde als de eerste; recht achteruit rijden. Alleen moet je er rekening mee houden dat er een bocht is waar je netjes in moet rijden. De stoeprand rechts van je, kun je als referentiepunt houden. De bedoeling is dat je geleidelijk aan door de bocht gaat, waardoor je steeds dezelfde afstand bewaard tussen de auto en de stoep. Het belangrijkste bij deze opdracht is dat je andere weggebruikers niet tot last bent. Hou er rekening mee dat je iedereen voorrang moet geven als jij de bijzondere verrichting aan het doen bent.

Omkeren door te steken

Deze bijzondere verrichting bestaat uit het omkeren op een rijbaan door middel van drie keer steken. Bij deze verrichting start je aan de rechterkant van de weg, om aan de andere kant weer rechts uit te komen. Het allerbelangrijkste bij deze opdracht is het kijkgedrag. Krijg je de opdracht om de omkeeropdracht door middel van steken te doen en je hebt 4 steken nodig om deze uit te voeren? Wees dan niet bang dat je hiermee zal zakken. Het CBR praktijkexamen is erop gericht dat jij de regels kent, de auto onder controle hebt, en het allerbelangrijkste: je houd rekening met je mede-weggebruikers.

Omkeren door middel van een halve draai

Bij deze bijzondere verrichting moet je de lesauto in één keer kunnen draaien binnen de aanwezige ruimte die je hebt. Net als alle andere bijzondere verrichtingen, begin je bij deze verrichting aan rechterkant van de weg en moet je aan de andere kant van de weg uit zien te komen in één draai. Let erop dat je bij deze opdracht de stoeprand niet raakt. Maar bovenal geldt weer: let op de veiligheid van de andere weggebruikers.

De hellingproef

De hellingproef betekend dat je op een helling stil komt te staan en vervolgens opnieuw moet optrekken. Maar waarom leer je dit zonder bergen en weinig heuvels in Nederland? De hellingproef is nuttig als je in een parkeergarage staan, een schuine helling voor een stoplicht of een schuine oprijlaan. Bij deze opdracht moet je zorgen dat je weer vooruit rijdt, zonder ook maar iets achteruit te zakken. Er zou bijvoorbeeld op een steile helling of in een parkeergarage, een auto achter je kunnen staan. De hellingproef moet je met en zonder handrem uit kunnen voeren.

Fileparkeren

Dit is een verrichting, die jij misschien wel het vaakst uit gaat voeren als je zelf auto rijdt. Bij deze bijzondere verrichting moet je de auto voor of achter een andere auto parkeren aan de zijkant van de weg. De bedoeling is om de auto in zo’n vloeiend mogelijke beweging in het parkeervak te krijgen. Moet je wat vaker steken? Geen probleem, hier kun je niet op zakken.

Vragen of opmerkingen hierover? Neem dan contact met ons op.