Welke kosten komen er kijken bij het behalen van je rijbewijs? Vooraf aan je rijlessen wil je graag weten waar je aan toe bent. In deze blog lees je meer over kosten rijbewijs en allerlei zaken hier om heen. 

De gemiddelde kosten voor het behalen van je rijbewijs liggen rond de € 2.400,- volgens een onderzoek van het CBR onder examenkandidaten in 2019. Dit gemiddelde wordt bepaald door aan de ene kant de leerlingen die hun rijbewijs halen binnen 30 rijlessen, maar ook de leerlingen die er meer dan 45 rijlessen over doen. Daarmee heeft een leerling gemiddeld 40 rijlessen nodig volgens de BOVAG. Een leerling van 18 jaar heeft gemiddeld 41 rijlessen nodig en elk jaar dat iemand ouder is, wordt dit gemiddeld 1 rijles meer. Hiermee kun jij vooraf al ongeveer uitrekenen hoeveel je kwijt zult zijn bij de rijschool die jij op het oog hebt.

Ook een proef rijles bij een rijschool kan ervoor zorgen dat jij een duidelijke kostenindicatie voor jezelf kunt maken. Hou er wel rekening mee dat veel rijscholen de kosten extra laag voor je inschatten om je als klant te krijgen, waardoor je later alsnog met hogere kosten buiten een rijles pakket zit. Bij Veilig Verkeersschool Nederland wordt een eerlijke indicatie gemaakt die we liever wat hoger inzetten dan lager waardoor het voor jou alleen maar goed uit kan pakken. Heb je rijlessen over in je pakket? Dan wordt dit bedrag aan je terugbetaald.

Wat zijn de gemiddelde kosten per rijles? 

Volgens een onderzoek van het CBR in 2019 onder examenkandidaten, zijn de gemiddelde kosten per rijles € 42,-. Dit gaat over de kosten rijles binnen een pakket. De losse rijles prijzen kunnen veel van elkaar verschillen. Het is erg belangrijk dat je vooraf aan de rijlessen bij de rijschool vraagt of je 50 of 60 minuten rijles krijgt. Daarmee kun je een eerlijke vergelijking maken tussen verschillende rijscholen in bijvoorbeeld Rotterdam of Dordrecht.

Lees hier meer over de kosten je auto theorie examen.  

Rijbewijs aanvragen

Als je het praktijkexamen hebt gehaald bij het CBR, wil je uiteraard direct in je auto stappen om te gaan rijden. Maar helaas, je moet eerst je rijbewijs nog aanvragen bij de gemeente. Hou er rekening mee dat het gemiddeld 5 werkdagen duurt voordat je gebeld wordt om je rijbewijs af te halen. TIP: bel na 2 dagen naar de gemeente met de vraag of ze het rijbewijs al binnen hebben. In sommige gevallen is je rijbewijs al binnen 2 of 3 werkdagen binnen. Wil je echt super graag rijden en kun je niet meer wachten? Dan kun je een spoedaanvraag indienen bij de gemeente. Als je hem voor 12 uur (middag) hebt aangevraagd met spoed, kun je hem de volgende werkdag na 10 uur ophalen. 

Bij het aanvragen van je rijbewijs heb je het volgende nodig:

  • Een geldige pasfoto. (de rijksoverheid stelt hier strenge eisen aan) Lees hier meer over: Eisen aan de pasfoto voor paspoort of ID kaart
  • Een geldig legitimatiebewijs (ID kaart of paspoort)
  • Als je een buitenlandse student bent, een bewijs van inschrijving van je onderwijsinstelling.  

De kosten voor het aanvragen van je rijbewijs kost gemiddeld € 39,75,- en gemiddeld € 30,- extra als je een spoedaanvraag doet. 

Overzicht kosten rijbewijs:

– Gemiddelde kosten autorijbewijs: € 2.400,-
– Gemiddelde kosten rijles: € 42,-
– Kosten theorie examen: € 34,50,-
– Kosten theorie examen met extra tijd: € 45,50,-Kosten theorie examen met tolk: € 90,- (tolk moet je zelf nog regelen en betalen)
– Kosten gezondheidsheidsverklaring: € 37,50,-
– Kosten tussentijdse toets: € 112,75,- (exclusief kosten van de rijschool)
– Kosten rijexamen: € 112,75,- (exclusief kosten van de rijschool)
– Kosten faalangstexamen: € 158,-  (exclusief kosten van de rijschool)
– Kosten nader onderzoek rijvaardigheid: € 129,- (exclusief kosten van de rijschool)
– Kosten rijbewijs aanvragen bij de gemeente: € 39,75,-

Wil je meer informatie over de kosten die komen kijken bij het behalen van je rijbewijs? Neem dan contact met onze rijschool op!